Trykkprøving
Trykkprøving av vannledninger i henhold til NS EN 805.
Se VA miljøblad nr. 25. De fleste kommuner har krav til tredjeparts kontroll.
Dette VA miljøbladet dekker også pumpeledninger.
Veien til glade VAnnledninger:
- Det er mye å tenke på når du skal trykkprøve. Hvis du prioriterer dette, så sparer du masse penger på «tull og trøbbel». Ta gjerne kontakt hvis du har kommentar eller spørsmål.
- Sørg for at rørlegger har nødvendig utdannelse og kunnskap for montering av ALLE aktuelle deler, og at kalibrert momentnøkkel er på plass for egenkontroll.
- Hovedrørlegger med kjennskap til HELE anlegget må være på plass helt til anlegget er testet og godkjent av tredjepart. Hovedrørlegger har som regel god kunnskap til tegninger, endringer og alle tillegger.
- Før du kontakter eksternt firma / tredjepartskontroll til trykkprøvingen bør du foreta egenkontroll. Se prosedyre i VA miljøblad nr.25. Ikke vent til anlegget er ferdig.
- Påse at du har like armerte flensepakninger på hele anlegget slik at du slipper forskjellige tiltrekningsmomenter. Her kan det lett bli forvirring siden vi i dag har forskjellige typer ute i markedet. Se montering av flensedeler på Glade VA anlegg og VA miljøblad 83.
- Ettertrekking til oppgitt moment på alle deler bør foretas selv om det ikke er krav fra produsent. Gjelder også skrumuffer ute i grøft. Aller best å ettertrekke etter 24 timer. Gummi bruker tid på å sette seg, og særlig ved kaldere dager.
- Sørg for å fylle anlegget etter avtale med ledningseier så tidlig som mulig etter tilstrekkelig omfylling av rør og kummer. Kjør opp til 10 - 15 bar på laveste punkt med egen pumpe hvis det er lavt driftstrykk, og la det stå mot stengte ventiler en lengre periode. Vær sikker på trykklasse og at anlegget er kvalifisert for dette trykket. Kravet i NS EN 805 er 48 timer, men det er ofte alt for kort tid, særlig på duktile rør med cementmørtelforing.
- Luft er fiende nummer en når du skal trykkprøve. De aller fleste kommuner krever serviceventiler. Disse kan du benytte for sakte oppfylling med en mindre PE ledning i "bypass". Da finner luften lettere veien frem til lufteventiler. Husk i tillegg at mange kommuner krever kategoriserte tilbakeslagsventiler på bypass ved oppfylling. Dette for å sikre mot tilbakeslag ut på nettet.
- Vær sikker på at ledninger og ventiler er rene og uten «PUKK OG PLANKER» etter pluggkjøring. Bruk så mye vann som mulig og det ledningseier tillater til spyling og pluggkjøring. Spyling og pluggkjøring flytter ofte pukk frem til ventiler. Her er det viktig å gjøre 100% rent. Det kan være smart å «trimme» ventiler når trykket settes på. Spyl ut og steng flere ganger.
- En vanlig feil ved førstegangstesting er urene rør, åpne ventiler på hovedløpet og bakkekraner, og ikke ferdigskrudde flensedeler i kummer.
Lykke til !!