Stikkledninger
Dette har vi holdt på med i Norge over 120 år. Noen av de første anboringene fungerer ennå. Men det er veldig stor sannsynlig at de er "boret" opp en gang eller tre på disse årene. Med anboringsklammer i duktilt og gjengedeler i messing så får vi spenningsforskjeller mellom materialene, og det "gror" raskere igjen. Nå er det mindre og mindre av dette siden flere kommuner ikke vil bore gjennom nye vannledninger. Da slipper man å friske opp anboringsklammer med 15- 30 års intervaller.
Det finnes flere typer anboringsklammer og verktøy. Det eldste klammeret er over 120 år gammelt i Norge, og det er stor kjangs for at du kan treffe på dette. Hvis du monterer nytt klammer så husk å sjekke med din kommune om hvilken posisjon det skal stå. Noen kommuner vil at klammeret peker ut "klokka 9 eller 3", og andre rett opp "klokka 12". Jeg viser også kort litt om setningsledd. Se også link til VA miljøblad nr. 7 under her.
Anboringsklammer og verktøy
Her ser du bilder av klammer og verktøy du kan treffe på.
Gamle stikkledninger.
Det kan være kobber, galvaniserte rør, og PE med andre dimensjoner enn dagens standard ( PEL ).
Når det gjelder PE, så kan du treffe på dimensjonene : 27mm / 34mm / 42mm / 54mm / 60mm
Her ser du deler som er kjekke å vite om. ISIFLO fleksiadapter passer på kobber og galv. Rødmerkede deler er for gammel STD PE-rør.